MÅTT MODELL 100
Innerdiameter 100 cm
Vikt 820 kg
Dimensioner 1,65×1,65 meter
Total höjd 50 cm
Höjd insida 31 cm
Matlagningsyta 0,92 m2
Väggarnas tjocklek 10,5 cm
Dörröppning 43×22 cm
Vedugnens dynamik för pizzabak
En vedugn med brinnande ved och glödande kol använder fem olika typer av värme för att baka pizza.
1. värmen som överförs till ugnen är via elden
2. lågorna från elden värmer kupolen
3. veden brinner ner till kol
4. värmen överförs ner i golvet.
5. den heta luften cirkulerar runt i ugnen
Dessa värmekrafter används vid pizzabak!
Värmeledning sker genom det eldfasta keramiska golvet. När du placerar något kallt på toppen av något varmt så överförs värme, det kallas för värmeöverföring, pizzan placeras direkt på golvet för att bakas.
Strålningsvärmen tillhandahålls av kupolen, den starka energin från elden och kolbedden absorberas och lagras i kupolen och golvet.
Brinnande ved gör att stora lågor rullar under kupolen och tillför en brännande värme i ugnen och därmed även återför värme till golvet. Dom intensiva flammorna är viktiga för att karamellisera och är oumbärligt för att snabbt baka en pizza, som gräddas från två håll.
Konvektionsdelen av värmeflödet skapas av formen på kupolen och den levande eldens placering på sidan inne i ugnen. Du kan faktiskt se den varma luften cirkulera i vedugnen, detta konvektionsflöde ger även en karamelisering som förstärks i runda ugnar.