Rotisserier franska urverk

Ladda ned kataloger och video här!

 

Urverksrotisserier

Vår leverantör tillverkar det perfekta rôtisseriet som är färdigt för att användas i den öppna spisen, på terrassen eller ute i trädgården. Spetten – du kan ha två samtidigt som drivs av en urverksmekanism. Verket är tillverkat i gjutjärn, mässing och brons och är sammansatt för hand. Varje verk testas i 160 grader och är gjort för att hålla i generationer.

Rôtisserie – den enkla, ärliga kokkonsten.

Att steka på spett framför levande eld anses av många vara det förnämsta sättet att tillaga kött, fågel och fisk. Få saker kan egentligen vara enklare. Tänd en eld, låt den första brasan brinna ner till glöd, lägg på mer ved och då är din stek, fågel eller fisk klar för att börja sitt sakta roterande framför elden.

Förloppet kontrolleras med en digital-termometer. När rätt gradtal är uppnått, får det rôtisserade ”vila sig” i ca 20 minuter. Voilà ! Et bon appétit !

Urverks rôtisseriet – bättre finns inte.

Verket är utseendemässigt en exakt kopia av ett 1800-talsverk, men tekniskt förbättrat. Det kräver ingen el och kan därför användas i det närmaste på vilken plats som helst. Mekanismen dras upp för hand. En klocka klingar när det är dags för en ny uppdragning efter ca 50 minuter.

Spetten flyttas lätt närmare eller längre ifrån elden med bara ett enkelt handgrepp.

 

 

Rotisserandets enkla regler

När man rotisserar eldar man bakom det man tillagar. Inte som vid grillning – under. Det går egentligen att elda med vilken ved som helst, men man ska undvika barrträdsved, då den ger upphov till glödhoppor som sprätter ut ur eldstaden. Lövträd, speciellt björk, al, lönn och ask, ger bra glöd.

Elda först under ca 1/2 timme, eller tills du känner att elden strålar ordentligt med värme. Det ska hetta till i handen, efter en sekund, då är det dags att sätta dit spettet.

Det är viktigt att centrera det som ska rotisseras på spettet. En dåligt centrerad stek på 2-3 kg kan göra att verket inte orkar dra runt spettet. Medan en välbalanserad stor stek på 8-10 kg, och faktiskt ännu mer, kan med lätthet roteras.

För snabbaste och bästa resultat, ska det som ska rotisseras vara rumstempererat rakt igenom. Det tar vanligen ca 3 timmar efter att det tagits ut från kylskåpet.

Ytan ska också vara torr innan rotisserandet börjar. Det räcker att torka av den med hushållspapper.

 

Tack vare de ledade spettfästena kan spetten lätt vinklas närmar eller längre bort från elden.

Grundregeln för storleken på elden är: Litet köttstycke – stor eld. Stort köttstycke – mindre eld.
En vaktel blir färdig på ca 20 minuter framför en stor eld. En stor kyckling brukar ta ca 1 timma, medan julskinkan på 5/6 kg tar ca 4/5 timmar. Och smakar himmelskt!

Saften som droppar ur det rotisserade samlas upp i droppfatet, i vilket man från början har hällt lite vatten eller buljong, använd för ösning, när rotisseringen är klar redusera och använd till som som sky eller gör en sås och servera till det rotisserade.