Italienska vedrotisserier

Vår leverantör tillverkar det perfekta vedrôtisseriet i privata hemmamiljöer för er som har höga krav.

Rôtisserie – den enkla, ärliga kokkonsten.

Att steka på spett framför levande eld anses av många vara det förnämsta sättet att tillaga kött, fågel och fisk. Få saker kan egentligen
vara enklare. Tänd en eld, låt den första brasan brinna ner till glöd, lägg på mer ved och då är din stek, fågel eller fisk klar för att
börja sitt sakta roterande framför elden.

Förloppet kontrolleras med en digital-termometer. När rätt gradtal är uppnått, får det rôtisserade ”vila sig” i ca 20 minuter.
Voilà ! Et bon appétit !

Rotisserandets enkla regler

När man rotisserar eldar man bakom det man tillagar. Inte som vid grillning – under. Det går egentligen att elda med vilken ved
som helst, men man ska undvika barrträdsved, då den ger upphov till glödhoppor som sprätter ut ur eldstaden. Lövträd,
speciellt björk, al, lönn och ask, ger bra glöd.

Elda först under ca 1/2 timme, eller tills du känner att elden strålar ordentligt med värme. Det ska hetta till i handen,
efter en sekund, då är det dags att sätta dit spettet.

Det är viktigt att centrera det som ska rotisseras på spettet. En dåligt centrerad stek på 2-3 kg kan göra att verket inte orkar
dra runt spettet. Medan en välbalanserad stor stek på 8-10 kg, och faktiskt ännu mer, kan med lätthet roteras.

För snabbaste och bästa resultat, ska det som ska rotisseras vara rumstempererat rakt igenom. Det tar vanligen ca 3 timmar
efter att det tagits ut från kylskåpet.

Ytan ska också vara torr innan rotisserandet börjar. Det räcker att torka av den med hushållspapper.

För att reglera värmen på det som tillagas kan flytta spettet närmre eller ifrån elden. Grundregeln för storleken på elden är:
Litet köttstycke – stor eld. Stort köttstycke – mindre eld.

En vaktel blir färdig på ca 20 minuter framför en stor eld. En stor kyckling brukar ta ca 1 timma, medan julskinkan på 5/6 kg
tar ca 4/5 timmar. Det smakar himmelskt!

Saften som droppar ur det rotisserade samlas upp i droppfatet, i vilket man från början har hällt lite vatten, vin eller buljong,
använd för ösning, när rotisseringen är klar redusera och använd det  som sky eller gör en sås och servera till det rotisserade.

Ladda ned kataloger och video här!