Bayerska rotisserier

Bayerska rôtisserier skiljer sig från dom franska och italienska rotisserierna för dom är monterade i ett skåp på en släpkärra där man rôtisserar hela djur. Vi har olika modeller och dom drivs oftast av gas – vår leverantör tillverkar det perfekta mobila rôtisseriet som är perfekt för att använda vid dom tillfällen man behöver tillaga stora mängder kött som t ex på marknader, konserter eller mässor mm.

Rôtisserie – den enkla, ärliga kokkonsten.

Att steka på spett framför levande låga anses av många vara det förnämsta sättet att tillaga kött, fågel och fisk. Få saker kan egentligen
vara enklare. Förloppet kontrolleras med en digital-termometer. När rätt gradtal är uppnått, får det rôtisserade ”vila sig” i ca 20 minuter.
Voilà ! Et bon appétit !

Rotisserandets enkla regler

När man rotisserar så är strålningsvärmen från lågan som värmer tillagar, inte som vid grillning – under.

Det är viktigt att centrera det som ska rotisseras på spettet. En dåligt centrerad stek på 2-3 kg kan göra att verket inte orkar dra runt spettet. Medan en välbalanserad stor stek på 8-10 kg, och faktiskt ännu mer, kan med lätthet roteras.

För snabbaste och bästa resultat, ska det som ska rotisseras vara rumstempererat rakt igenom. Det tar vanligen ca 3 timmar efter
att det tagits ut från kylskåpet. Ytan ska också vara torr innan rotisserandet börjar. Det räcker att torka av den med hushållspapper.

För att reglera värmen på det som tillagas kan flytta spettet närmre eller ifrån lågan. Grundregeln för storleken på lågan är:
Litet köttstycke – stor låga. Stort köttstycke – mindre låga.

En vaktel blir färdig på ca 20 minuter framför en stor låga. En stor kyckling brukar ta ca 1 timma, medan julskinkan på 5/6 kg
tar ca 4/5 timmar. Det smakar himmelskt!

Saften som droppar ur det rotisserade samlas upp i droppfatet, i vilket man från början har hällt lite vatten, vin eller buljong,
använd för ösning, när rotisseringen är klar redusera och använd det  som sky eller gör en sås och servera till det rotisserade.

Ladda ned kataloger och video här!

Titta på våra filmer!